WAAROM IK YOGA MET JOU WIL DELEN?


Ik ga het gewoon zeggen: ik heb een buik. Ik heb boobs. Ik heb er ook nog een maag tussen, dus ja, ik ben niet van de magerste, ik heb rondingen en mijn lichaam is geen maatje 40.

En ik doe aan yoga (en pilates).

Ik heb altijd in dit lichaam yoga gedaan, nooit in dat yogalijf gepast van in de boekjes.

In vele yogaposes ben ik geconfronteerd geweest met de realiteit van mijn lichaam. Mijn buik komt heel snel tegen mijn boobs als ik een vooroverbuiging doe. Schouderstand doe ik gewoonweg niet meer omdat mijn boobs letterlijk mijn keel dichtknijpen. Als ik in een twist zit, voelt mijn ademhaling oncomfortabel omdat mijn middenrif helemaal geplet word. Het is dan dat ik heel bewust word van mijn lichaam. Dan wordt het allemaal heel duidelijk in mijn gezicht gegooid. 

Toen ik met yoga begon, volgde ik zo goed ik kon de les, maar mijn lichaam kon sommige poses niet goed uitvoeren omdat er vanalles in de weg hing. En ook al merkte de yogadocente wel dat ik scheef stond of dat ik beter een blokje zou gebruiken, werd er niks gezegd. Er werden geen aanpassingen uitgelegd. Soms zeiden ze wel, neem een blokje als je het nodig hebt maar dan werd er geen uitleg gegeven hoe ik dan dat blokje moest gebruiken. Dan vroeg ik me af waarom er geen beetje uitleg kon gegeven worden. Maar op dat moment liet ik het maar zo omdat ik liever niet had dat alle ogen op mij gericht waren. Ik geloof niet dat de yogadocentes dat met opzet deden. Nu ik zelf yogales geef en vele opleidingen heb gehad weet ik dat er zoveel verschillende lichaamstypes zijn en welke oplossingen ik daarvoor kan bieden, maar eigenlijk in de opleidingen zelf werd daar geen aandacht aan besteed. En ik begrijp dat als je daar zelf niet mee geconfronteerd word, je daar ook niet bij stilstaat.

Omdat ik zelf yogales geef, besef ik hoe moeilijk het is om alle lichamen te helpen. Soms zijn er mensen die hun pols moeilijk kunnen plooien en dan wil ik ze wel helpen maar weet ik ook niet hoe. Want ik weet niet wat er in hun lichaam gebeurd en waarom ze die pols niet kunnen gebruiken. Ook al ben ik gewoon om met veel verschillende lichamen te werken, blijft het een uitdaging. Daarom begrijp ik de lesgevers wel die me in het begin niet op weg hielpen, ik verwijt ze niks.

Als ik er nu op terugdenk, is het eigenlijk wel een geschenk geweest, dat genegeerd worden, want ik ben zelf creatief moeten zijn en op zoek moeten gaan naar informatie. Wanneer ik begon met yoga, waren er niet veel blogs of postcasts over diversiteit in yoga. Er werd niet bij stil gestaan om rekening te houden met iedereen. En in de les was er niemand die me zei dat ik beter blokjes gebruikte om lizard pose op een goede manier uit te voeren. Ik zal niet beweren dat ik altijd even elegant in een yogahouding stond maar ik kan op z’n minst wel zeggen dat ik er mijn eigen ding van maakte. 

Als ik tegen mezelf tijdens de lessen aanliep, moest ik voortdurend creatief zijn en ik begon de poses aan mijn lijf aan te passen. Zo merkte ik dat als ik mijn boobs uit de weg legde dat ik in een zittende vooroverbuiging verder in de pose kon gaan. Of als ik blokjes gebruikte tijdens een low lunge, ik meer ruimte voor mijn buik vrijmaakte. Ik leerde mijn lichaam kennen. Ik werd steeds minder ongemakkelijk tijdens de yogales. En daardoor werd mijn lichaam ook flexibeler en minder stijf omdat ik mezelf aanpaste en dus meer voordeel uit mijn yogales kon halen.

Als je lichaam het tegenovergestelde is dan wat de maatschappij voorschrijft, kan dat heel pijnlijk zijn. Bewust met mijn lichaam bezig zijn, heeft me ook fysiek sterker gemaakt.

Ja, het klopt dat mijn lichaam sterker is geworden. En het is ook waar dat ik de houdingen die in de les werden gegeven kon aanpassen aan mijn lichaam. Als resultaat daarvan, werd ik ook zelfzekerder. Ik wist hoe ver ik kon gaan en dat er zeker mensen verbaasd waren dat ik sommige poses wel kon.

Mijn yoga practice gaf me zelfvertrouwen, leerde me mijn lichaam kennen, mijn gebreken en mijn kijk op het leven veranderde. Yoga is niet meer weg te denken uit mijn leven omdat, ten eerste, ik mijn lichaam op een manier laat bewegen waar ik me prettig bij voel en het mijn lichaam sterker maakt en ten tweede omdat het me mentaal kracht geeft om steviger in het dagelijks leven te staan.


Ik besloot om me meer in yoga te verdiepen en een opleiding te volgen. In het begin om meer te weten te komen over de mysterieuze wereld van yoga maar tijdens de opleiding wilde ik echt wel les geven. Dat jaar van mijn teacher training is er een hele nieuwe manier van leven voor me opengebloeid. Hoewel ik er niet bewust om gevraagd had, heb ik veel aan soul searching gedaan, zijn er vragen in me opgekomen waarvan ik niet wist dat ik ze in me had en is mijn denkwijze een andere weg opgegaan. Al die aha-momentjes inspireerden me om les te gaan geven.

Het werd me duidelijk in de opleiding dat ik, als het op yogahoudingen aan kwam, anders op mijn mat stond, omdat ik creatief heb moeten zijn om aanpassingen te zoeken. Het zette me aan het denken dat, juist omdat ik mijn plan moest trekken, op een bepaalde manier voor mezelf opkwam en een doorzetter was, want ik ben niet gestopt met yoga. En dat er misschien nog wel mensen waren die hetzelfde ervaarden als ik. Ik moest daar wat mee doen. 

Dus na mijn opleiding, ben ik yogales gaan geven en ik heb vanaf de eerste les aandacht besteed aan de lichaamstypes die in mijn les kwamen opdagen. Wat me opviel was dat bijna niemand uit zichzelf iets vroeg om een yogahouding aan te passen (net als ik), dus ik neem mezelf steeds als voorbeeld en zeg ook gewoon tijdens de les, wat er bij mij aangepast kan worden om meer voordeel te halen uit de les. En het is waar, na een tijdje, vertrouwden mensen mij goed genoeg om hun mond open te doen en gewoon te vragen hoe ze beter in een pose kunnen gaan. Wat me vanbinnen veel plezier deed, niet enkel omdat ik het vertrouwen kreeg maar ook omdat ze dan bewust met hun lichaam begonnen om te gaan en dus na afloop meer uit de les haalden. Ik zag dat mensen dezelfde weg aflegden als ik, met als verschil dat ik het wel zei en niet negeerde.

Yogales geven, geeft mij veel voldoening omdat het me mijn lichaam leerde kennen en omdat ik mindful bezig ben, en ik doe het ontzettend graag. En ik wist, diep vanbinnen, dat ik daar wat mee moest doen. Ik wilde deze grote veranderingen in mijn leven delen. Dat iedereen aan yoga kan doen, jong en oud, dik en dun, kort en lang, want je kan de houdingen altijd naar je lichaam aanpassen en yoga echt je leven veranderd.

Als je wil, ben je altijd welkom in mijn besloten Facebookgroep om onder gelijkgestemde dames met een maatje meer te werken met je lijf (nee, niet aan je lijf ... met je lijf, je leest het goed), je kijk op de wereld te verbreden en je leven te creëren dat je altijd al wilde hebben.0 Comments

Leave a Comment