Hoe zet je een intentie?In de yoga wereld hoor je de term 'zet je intentie' regelmatig voorbij komen. Ik ben één van die teachers die aan mijn studenten aan het begin van de les vraagt om een intentie te zetten, soms geef ik zelf een suggestie wat dit dan kan zijn, soms laat ik hen zelf even nadenken. Ik heb er eigenlijk nooit bij stilgestaan dat het voor sommige misschien wel moeilijk kon zijn om dit te doen omdat ze niet weten wat de bedoeling ervan is en waarom het gunstig kan zijn. De volgende keer dat je aan je dagboek begint, of aan je yogales of als je klaar bent om een nieuwe week te starten, neem dan even de tijd om jouw intentie te vinden en er vervolgens volledig voor te gaan !

Wat is een intentie?

Intenties worden vaak verward met verwachtingen - zowel de verwachtingen die we onszelf opleggen, als datgene wat we van anderen verwachten. Het is dan dat het lastig wordt omdat we dat verwijt linken aan een intentie die niet waargemaakt word. Het zit in de manier van formuleren - 'Het is mijn bedoeling om...'. Daar leggen we de focus in yoga, of toch in mijn lessen. Een voorbeeld van een intentie kan zijn 'Het is mijn bedoeling om vandaag mijn aandacht te houden op mijn ademhaling tijdens deze les' of 'Ik ga mijn best doen om te genieten van de dag en er met een open geest tegenaan kijken.' Een intentie kan heel breed worden geïnterpreteerd of juist specifiek verwoord worden. Er is geen goed of fout, enkel wat jij op dat moment voelt en nodig hebt.

Waarom zet je ze?

Het is waar dat enkel wij de kracht hebben om ons leven te veranderen. Een intentie of een mantra kan iets kleins lijken, wanneer je het moeilijk hebt, maar in het groter geheel, zal het planten van dit onbenullig zaadje vol positiviteit en anticipatie een energetische vuur teweegbrengen dat inslaat in ons lichaam en in onze geest waar je jezelf nog niet een bewust van was.

Ik zeg niet dat een beetje intenties maken je leven direct gaat veranderen, en je gaat verlossen van een hoop ellende, want de wil om te veranderen komt vanuit jezelf. Maar wanneer je een intentie met volle overtuiging neerzet, kan je zoveel meer bereiken.

Hoe zet ik een intentie?

Al wat je nodig hebt is je eigen lichaam en je gedachten...een pen en papier als je zoals ik bent om soms sh*t neer te schrijven ! Of het is goed mogelijk dat je liever je intenties houdt voor de yogales en da's ok, maar misschien kan je het ook vanuit een ander standpunt bekijken, volgende keer dat je zover bent om intenties te maken, vraag je jezelf 'Wat wil ik aan deze les geven, aan de anderen rondom mij en aan mezelf ?' Belangrijk om te weten is dat het niet gaat over letterlijk iets geven maar eerder wat voor jou voldoening geeft vanuit je hart, datgene wat  jou gelukkig maakt, ervan uitgaan dat je geeft zonder iets terug te verwachten.

Intenties zijn niet alleen voor yogis, iedereen kan ze maken. Laat dat duidelijk zijn. Op een maandagmorgen, voor er weer een drukke week begint, is een prima tijd om intenties te zetten. Misschien in combinatie met een korte meditatie, zodat je echt kan ademen vanuit je buik. Zet het vast in je hart en je bent klaar voor een nieuwe werkweek.
Een veelgemaakte fout is wanneer we een intentie zetten, is dat we ze vergeten los te laten. Nu denk je waarschijnlijk, waarom stressen over wat je moet zeggen als intentie of wat als er niks gebeurd ? Als je een intentie zet, laat je die groeien. Je kan ermee bezig zijn maar niet tot het punt dat het een opdracht wordt. Als er niks verandert, laat je het gewoon gaan. En begin de week erop gewoon opnieuw en je doet wat je kan.

Je wil niet weten hoeveel keer ik al een intentie heb gezet in het begin van een yogales en dan wanneer de teacher op het einde terugkomt op de vraag of ik me aan de intentie heb gehouden. Ik dan denk, 'Damn, wat was ze ook al weer ? En da's best. Uiteraard is het doel om eraan te werken door op mijn mat te gaan staan en door het belangeloos geven maar soms zit het er niet in. Het belangrijkste is dat we blijven proberen zodat op een dag onze intenties werkelijkheid worden.

Neem nu eventjes de tijd, waar je ook bent, wat je ook doet en maak een intentie. 
Wat wil je graag geven aan je dag ? Geniet ervan !
0 Comments

Leave a Comment